• Blogg

Andra andningen

Delar av B.A.B.Y. Runners Team Linköping Delar av B.A.B.Y. Runners Team Linköping

Dagens träning bestod av distanspass. Tidigt i morse träffades ett gäng glada tjejer i Vidingsjö. Vi värmde upp lite kort och stack sedan ut i spåret. Några valde 5 km medan andra utmanade sig i milspåret.

Vi pratade lite om hur känslan förändras under ett lopp. Första minuterarna känns lite tunga, då syreupptagningen inte är tillräckligt stor för de arbetande musklerna. Sedan kommer den där härliga ”steady-state”- fasen när det känns som man flyger fram – syreupptagningen motsvarar kroppens syrebehov och blodomloppet och andningen har hittat rätt läge med hänsyn till energikravet.

Ofta är det vår mentala inställning som hjälper till den sista kilometern. Benen blir sega och tunga. Är vi vana att springa en viss sträcka blir både kroppen och hjärnan vana vid det. Att utmana sig förbi det kan vara tufft, men ger otrolig effekt!

Belöningen efteråt är underbar, det vet alla ni som springer!

Kommentera gärna: